onsdag 18 februari 2009

Daucus carota

Detta är det latinska namnet för morot. Jag blir ofta lite mobbad för att folk anser att jag har en överkonsumerande relation till morötter. Men jag fasthåller att morötter är bäst i världen.

Hittade lite nyttig info från LivsmedelsSverige som jag hittade när jag googlade morot:

Användning

Råa morötter äts hela, skurna i bitar och stavar, rivna eller pressade som saft. Kokta morötter är goda med litet smör som tillbehör till kött och fisk.Morötter används i grytor, gratänger, soppor och wok. De större morötterna är saftigare än de spädare och passar därför bättre att riva till råkost.

Försäljningsperiod

Hela året. Svensk och import från Europa.

Hållbarhet och förvaring

Vid 0°C hållbar ca 25 dygn

Vid 20°C hållbar ca 2—3 dygn

Ideal förvaring vid 0°C och 95-100% relativ luftfuktighet.

Känslighet

Temperaturkänslig

Känslig för uttorkning

Producerar lite etylen

Känslig för etylen

Inte känslig för kylskador

Typiska fel

Röta, uttorkning, missformning, blastrester (i synnerhet i början av säsongen), spruckna eller avbrutna rötter.

Putsning

Enskilda morötter kan inte putsas. Dåliga enheter plockas bort. Vissen blast skärs av.

Näringsvärde per 100g

Energi 31 kcal/130 kJ, Vatten 89 g, Protein 1,0 g, Kolhydrater totalt (ej fiber) 6,4 g, Kostfiber 2,4 g, Kalium 315 mg, ß-karoten 9800 µg, C-vitamin 6 mg.

Med andra ord; morötter kan användas till allt, är nyttiga och därmed det bästa som finns! Så ha det i åtanke nästa gång ni hör mig knapra morötter i klassrummet.

2 kommentarer:

  1. Förresten tycker jag nog att det här var ett rätt nördigt inlägg, helt i min smak! Har du gått och blivit naturnörd kanske? ;)

    SvaraRadera
  2. Hihi ja, jag vet, tänkte gå i dina fotspår eftersom jag tycker så mycket om dig :)

    SvaraRadera